Dlaczego warto podawać gościom lody ekologiczne?
Dlaczego warto stawiać na naturalne lody?
Naturalne, ekologiczne lody to idealna alternatywa w gastronomii, która nie tylko jest zdrowa, ale też dostarcza cennych substancji do diety. Lody naturalne cieszą się teraz ogromną popularnością i dominują na rynku. Są wytwarzane ze sprawdzonych produktów, które wolne są od chemii, sztucznych dodatków i aromatów. Lody bio do gastronomi są świetnym sposobem na ochłodzenie w upalne dni, ale również wiosną i jesienią ich spożycie jest wysokie. Decydując się na sprzedaż naturalnych lodów, można znacznie podnieść rangę punktu gastronomicznego. Dobrej jakości lody to prestiż oraz dbanie o zdrowie klientów i troska o środowisko.
Z czego składają się ekologiczne lody, a czego nie zawierają?
Lody bio do gastronomi tworzone są zazwyczaj w niedużych zakładach rzemieślniczych. Są wyróżnione certyfikatem, który gwarantuje ekologiczne pochodzenie wszystkich składników produktu. Mogą to być owocowe sorbety, lody mleczne z najwyższej jakości mleka. Niektóre smaki są nietypowe i oryginalne co jest dobrym sposobem na pozyskanie klientów, którzy szukają nowych smaków i nowinek kulinarnych. Lody ekologiczne są droższe, ale nie zawierają dodatków chemii, sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Są świeże i mają optymalną konsystencję. Niektóre lody mogą zawierać kawałki owoców, czekolady lub na przykład płatki kwiatów. Wszystkie składniki muszą pochodzić z upraw ekologicznych, w których nie używa się środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Niektóre produkty mają wysoką zawartość białka, a niską tłuszczu, dlatego są zdrowszą alternatywą dla dzieci i osób na diecie.