Jak samodzielnie zmielić kawę w ziarnach w domu

Młynki do kawy – który wybrać?

Aby rozpocząć przygodę z domowym mieleniem kawy, przede wszystkim warto zadbać o odpowiednie narzędzie – młynek. Ich wybór na rynku jest bardzo szeroki, co może na początku wydawać się nieco przytłaczające. Oferowane modele różnią się nie tylko ceną, ale również sposobem mielenia, stopniem precyzji czy możliwością regulacji stopnia zmielenia kawy. Wybierając młynek, warto zwrócić uwagę, czy pozwala on na mielenie kawy na różne sposoby – od bardzo drobnego, idealnego dla espresso, po grubsze zmielenie, które będzie odpowiednie dla kawy parzonej w kawiarce czy dripie.

Wśród młynków do kawy wyróżniamy głównie dwa rodzaje – młynki ręczne i elektryczne. Ręczne, choć wymagają nieco więcej wysiłku, często doceniane są za możliwość precyzyjnej kontroli procesu mielenia. Z kolei młynki elektryczne oferują szybkość i wygodę, często także szereg ustawień pozwalających na dopasowanie stopnia zmielenia do konkretnego rodzaju kawy.

Włoska kawa ziarnista – jak ją zmielić?

Jednym z najpopularniejszych odmian kaw jest włoska kawa ziarnista. Charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem, który możemy w pełni cieszyć, mieląc ja samodzielnie. Włoska kawa ziarnista najlepiej smakuje, kiedy jest świeżo zmielona. Przyjmuje się, że idealna jej konsystencja powinna przypominać drobno zmielony cukier. Możemy tego dokonać za pomocą młynka elektrycznego lub ręcznego, zależnie od naszych preferencji.

Zmielenie włoskiej kawy ziarnistej nie jest skomplikowane, jednak wymaga pewnej precyzji. Zbyt drobno zmielona kawa może zatkać nasz ekspres do kawy, podczas gdy zbyt grubo zmielona nie wydobędzie z kawy całego jej aromatu. Kluczem do sukcesu jest zatem znajomość swojego sprzętu i uwzględnienie zarówno jego możliwości, jak i oczekiwań naszych kubków smakowych.

Etapy mielenia kawy w domu

Mielenie kawy w domu jest procesem, który daje nam pełną kontrolę nad smakiem i aromatem naparu. Najpierw należy wsypać odpowiednią ilość ziaren do młynka – dobrej jakości młynki zwykle posiadają wskaźnik, który pomoże nam określić odpowiednią ilość. Następnie ustalamy stopień zmielenia kawy. Pamiętajmy, że różne odmiany kawy, jak np. włoska kawa ziarnista, mogą wymagać różnego stopnia zmielenia. Fakt ten ma bezpośredni wpływ na jakość uzyskanego napoju.

Kiedy już mamy ustalony stopień zmielenia, możemy rozpocząć proces mielenia. W przypadku młynków ręcznych, wymaga to pewnego wysiłku i cierpliwości, za to w przypadku młynków elektrycznych wystarczy nacisnąć przycisk. Po zmieleniu kawy, należy ją jak najszybciej zaparzyć – świeżo zmielona kawa ma najbogatszy aromat. W ten sposób, dzięki samodzielnemu mieleniu kawy w domu, możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem włoskiej kawy.